Zašto je e-Fakturisanje bitno za vaš biznis?

20.07.2022

Osnove

e-Fakturisanje je elektronska razmena faktura između dobavljača i kupca. Poslato i primljeno putem strukturiranog elektronskog formata omogućava da se faktura automatski obradi bez potrebe za tradicionalnom papirologijom.

Ovakav način fakturisanja danas predstavlja uobičajenu praksu za preduzeća širom sveta i beleži konstantan rast u proteklih 30 godina.

Zaboravite na papirologiju jer e-Fakturisanje predstavlja proces koji je potpuno digitalan i u skladu sa elektronskim formatima za e-fakture uključujući (ali ne ograničavajući se na): KSML, EDIFACT, CSV.

e-Fakture se uglavnom šalju na dva različita načina. Prvi je putem veze od tačke do tačke između pošiljaoca i primaoca radi razmene dokumenata – često poznato kao elektronska razmena podataka (EDI). Drugi, koji u poslednje vreme postaje sve popularniji, je mrežni model kao što je Banqup Banqup povezuje više kupaca i prodavaca i omogućava konvertovanje i razmenu različitih formata e-faktura. Po našem mišljenju, to je jedini put napred za modernu mrežnu ekonomiju.

Zbog čega je e-Fakturisanje sve popularnije?

e-Fakturisanje, kao i tradicionalno fakturisanje, ključni je deo svakog odnosa kupca i dobavljača. e-Fakturisanje je moderan način za kompanije da automatizuju procese i sprovedu radnje koje poboljšavaju efikasnost, koje pospešuju poslovanje u  budućnosti.

Dok su tradicionalni procesi fakturisanja u velikoj meri zasnovani na papiru, ručni, dugotrajni i skloni ljudskim greškama, e-Fakturisanje pojednostavljuje proceduru i značajno štedi vreme. Ova racionalizacija procesa je dragocena za preduzeća, jer pruža mogućnost uštede. Na primer, prema IOFM (Institut za finansije i menadžment), troškovi obrade faktura mogu da variraju između 1 i 21 dolara.

e-Fakturisanje takođe omogućava preduzećima da imaju punu vidljivost, a neki vodeći provajderi e-Fakturisanja mogu da prate kada je faktura poslata, primljena, otvorena, pregledana, pa čak i plaćena. Kada birate provajdera ne treba potceniti važnost ove funkcije, jer ona omogućava preduzećima da imaju totalni pregled čitavog procesa.

Pored toga, preduzeća dobijaju isplatu brže jer je proces automatski i trenutan, bez potrebe za fizičkim štampanjem i poštom. Zaposlenima se dešava znatno manje grešaka, što ostavlja prostora za uživanje u inovativnom načinu rada bez potrebe za unosom podataka i usklađivanjem finansijskih dokumenata – sve se radi na jednom putu, umesto pojedinačnim koracima.

Neki provajderi e-Fakturisanja nude podsetnike za automatsko plaćanje koji ponovo pomažu preduzećima da budu plaćeni bez muke. Kada je bezbednost u pitanju, šifrovani prenos datoteka i bezbedne mreže pomažu da proces e-Fakturisanja postane sigurniji u poređenju sa manuelnim načinom plaćanja.

 


 

Kako funkcioniše e-Fakturisanje?

Kako bi e-Fakturisanje funkcionisalo, potrebne su tri stvari:

Adresa 
Potrebne su različite identifikacije kao što su naziv, adresa, PIB, kao I matični broj izdavaoca, odnosno primaoca elektronske facture. Putem sajta Ministarstva finansija republike Srbije možete proveriti registar evidentiranih PDV obveznika.

Format
XML je format u kom se e-Fakture automatski kreiraju i jedini je standard koji važi za slanje i primanje eFaktura u državnom Sistemu elektronskih faktura.

Infrastruktura 
I pošiljaocu i primaocu je potreban kompatibilan sistem kako bi dobavljači e-Faktura dostavljali elektronske dokumente. Ovo je toliko jednostavno, kao da imate poštansko sanduče za e-poštu kako bi se dokumenti razmenjivali.

Zakonske odredbe

Sve je veći broj zakonskih odredbi za e-Fakturisanje, posebno u Evropi. Za borbu protiv prevara potrebna je veća vidljivost PDV-a, stoga vlade/poreske vlasti uvode propise o e-Fakturisanju.

Različite vlade imaju različite odredbe, npr. koje kompanije moraju da se pridržavaju, koje formate i modele e-Fakturisanja moraju da koriste itd. Da bi bila u toku sa ovim, Unifiedpost Group je razvila svetsku mapu poreske obaveze kako bi vas informisala o tome koje zemlje trenutno imaju zakonske odredbe o e-Fakturisanju.

Elektornsko evidentiranje obračuna PDV-a u državnom Sistemu elektronskih faktura se vrši u roku za podnošenje poreske prijave, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

 

Želite da saznate više?

Dodatno istražite opcije koje vas čekaju i saznajte više o automatizaciji procesa fakturisanja koristeći rešenja za fakturisanje Unifiedpost Group. Uz Banqup, Unifiedpost Group upravlja vodećom mrežom za e-Fakture, e-Plaćanja, e-Porudžbine I e-Finansiranje u Evropi. Povezujući vas sa vašim zainteresovanim stranama, automatizujemo vaše transakcije kupovine i prodaje i otključavamo likvidnost za vas.

Preko milion kompanija već razmenjuje svoje dokumente putem Banqup-a.
Propisi o usklađenosti sa porezom i e-Fakturisanjem se redovno menjaju širom sveta. Ispunjavamo poreske propise u preko 60 zemalja, prateći trenutna i globalna dešavanja.

Glavna prednost za vaše poslovanje jeste da vam samo jedna tehnička veza sa našom mrežom omogućava komunikaciju sa svim ostalim učesnicima. Kada ste to uradili, vaša IT infrastruktura ne mora da se menja. U vremenima ograničenih internih IT resursa, ovo je pravi plus.

 

Kontaktirajte nas na podrska@banqup.rs i saznajte više o tome kako bismo mogli da promenimo vaše poslovanje.

 

Banqup - lakše, brže, sigurnije

Aktiviraj Banqup

сродни блогови